آب:
آب هنوز هم یکی از گواراترین نوشیدنیهای دنیا محسوب میشود و به عقیده بسیاری از افراد، تنها آب است که میتواند در اوج تشنگی، عطش را فرو بنشاند.
دوغ:
دوغ یکی دیگر از نوشیدنیهای سنتی ما ایرانیهاست که بعد از آب، سالمترین محسوب میشود. دکتر کشاورز میگوید: «چون دوغ از ماست تهیه شده، اگرچه رقیقتر است، اما از نظر ارزش تغذیهای با ماست فرقی ندارد. این نوشیدنی، علاوه بر تامین مقداری از آب مورد نیاز بدن، مقداری کلسیم، پروتئین، ویتامینهای گروه B مثل B2 و همچنین ویتامین D را به بدن میرساند.» او البته بر مصرف دوغ سالم تاکید میکند و توضیح میدهد که مقصود از دوغ سالم، دوغی است که نمک به آن اضافه نشده باشد. دوغهای تجاری و صنعتی معمولا دارای نمک هستند و این نمک برای کسانی که دچار فشار خون بالا یا نارسایی کلیوی یا نارسایی قلبی هستند، مضر است. اگرچه به تازگی صحبت از حذف نمک از دوغهای تجاری به میان آمده، ولی همچنان بهتر است افراد مسن به جای دوغهای تجاری از دوغهای خانگی استفاده کنند.
ماءالشعیر:
ماءالشعیر اوایل ورودش به بازار ایران چندان با ذائقه مردم سازگار نبود، اما تبلیغاتی که درباره تاثیرات مفید این نوشیدنی از جمله زیاد کردن شیر مادران و کمک به دفع سنگ کلیه در بیماران کلیوی انجام گرفت، باعث رواج مصرف آن شد. البته این روزها طعمهای مختلف ماءالشعیر توسط شرکتهای تجاری متعدد به بازار آمده که ذائقههای سختگیر و مشکلپسند را هم راضی کرده است.
دکتر کشاورز معتقد است که: «ماءالشعیر را از نظر ارزش تغذیهای نمیتوان با دوغ مقایسه کرد، اما از آنجا که این نوشیدنی، از تخمیر جو به دست میآید مملو از ویتامینهای گروه B است.» به گفته وی، این نوشیدنی به مقدار کم، مفید است، چون افزودنیهای مضرش به اندازه نوشابههای گازدار نیست، اما مصرف زیاد از حد آن، به خاطر میزان قابل توجه انرژی، چاقکننده است. این متخصص تغذیه به خانوادهها توصیه میکند که در مصرف ماءالشعیر حد اعتدال را رعایت کنند، به خصوص در مورد بچهها، چون ممکن است به خاطر استفاده بیرویه از این نوشیدنی، دچار اضافه وزن و چاقی شوند. همچنین این متخصص به افرادی که مبتلا به بیماری نقرس هستند و اسیداوریک خونشان بالاست، هشدار میدهد که در مصرف ماءالشعیر افراط نکنند، چون میتواند موجب تشدید مشکلشان شود.
آب: گواراترین
دوغ : پرپروتئینترین
ماءالشعیر: پرویتامینترین
نوشابهی گازدار: زیانبارترین
منبع:http://pd90.blogsky.com