فواید شلغم
این سبزی از انواع سبزیهای نادری است که دارای ارسنیک و روبیدیم است. این دو عنصر با کمک گوگرد در جلوگیری از مرض جذام نقش مهمی دارند.
فواید دیگر شلغم به قرار زیر است:
۱- شلغم برطرف کننده سرفه است.
۲- شلغم نرم کننده سینه، معده و روده است.
۳- شلغم اشتها را تحریک میکند.
۴- شلغم سنگهای مثانه، کلیه و کبد را خرد، و ادرار را زیاد میکند.
۵- شلغم به علت داشتن ویتامینهای A , B , C، بر نور چشم و قدرت بینایی میافزاید.
۶- ریشهٔ شلغم اثر نرمکنندگی دارد و در رفع سیاه سرفه و آسم به صورت جوشاندههای غلیظ و مخلوط با عسل، مورد استفاده قرار میگیرد.
۷- جوشاندهٔ غلیظ شلغم به شکلم مرهم، در تسکین دردهای مفصلی، نقرس، آبسهها، سرمازدگی و غیره به کار میرود.
۸- شلغم دارای یک ماده ضد عفونی قوی است و به همین جهت در درمان سرماخوردگی و بیماریهای عفونی تاثیر بسیار زیادی دارد.
۹- شلغم حاوی فسفر، کلسیم، آهن و ویتامینهای B , Cاست و سبب افزایش نیروی جنسی و تقویت عمومی بدن میشود.
۱۰ - شلغم برای رشد و استحکام استخوان بندی بسیار مفید است.
۱۱- اگر ریشههای نازک و باریک روی شلغم، خشک و ساییده شده و سپس با عسل مخلوط شود، برای سختی ادرار مفید خواهد بود و بسیاری از امراض مجاری ادرار را درمان میکند.
۱۲- آب شلغم پخته را میتوان در انواع گلودردها و به خصوص عوارض سرماخوردگی قرقره کرد.
۱۳- چنانچه شلغم را در ظروف سربسته یا درون خمیر بپزید، چون آب و اسانسهای آن خارج نمیشود، باعث زیاد شدن اشتها میشود.
۱۴- آب شلغم به سبب داشتن انسولین گیاهی و ویتامینهای مفید برای درمان مرض قند و سنگ مثانه مفید است.
۱۵ - شلغم برای جلوگیری از ناراحتیهای پوستی به ویژه جوش صورت (غرور) بسیار سود بخش است.
۱۶- شلغم به علت داشتن ویتامین Cاز رقیق شدن خون جلوگیری کرده و به علت وجود همین ویتامین، مانع از خونریزی میشود و خستگی را برطرف میکند.
۱۷- ریشههای نازک شلغم ورم طحال و سوزش ادرار را برطرف میکند، بدین منظور باید ریشههای باریک شلغم را تمیز شسته و پس از خشک کردن بسایید و همراه با کمی عسل میل کنید.
۱۸- ترشی شلغم، مقوی احشاء، اشتها آور و بی نفخ است.
۱۹- شلغم به سبب داشتن ویتامینA برای تسکین خارش و دردهای مفصلی، سرما خوردگی، نقرس و معالجه ترَک به صورت استعمال خارجی مفید است. برای این منظور باید شلغم را در مقدار کمی آب پخته و به صورت مرهم درمحل مورد نظرقرار دهید.
۲۰- در بیماری نقرس و درد مفاصل، یک عدد شلغم را پخته و آن را ریز ریز کنید و به شکل فرنی درآورید، سپس مانند مرهمی روی مفاصلی که درد میکند، بگذارید.
۲۱- تخم شلغم از نظر تمام خواص و اعمال، از شلغم مفیدترو قوی تر است. شیوه و مقدار مصرف آن نیز به این گونهاست که در هر دقیقه حدود ۲۵/۶ گرم آن را همراه با عسل یا شربت، برای معالجه امراض یاد شده میخورند.
۲۲- مصرف شلغم در درمان کم خونی، تجویز شدهاست، زیرا در افزایش گلبولهای قرمز خون، بسیار موثر است.
۲۳- برای معالجه سرما خوردگی، ورم لوزهها و آنژین شدید و گلو درد میتوان از شربت شلغم استفاده کرد.
۲۴- شربت شلغم برای معالجه سیاه سرفهٔ بچهها مفید است و مصرف این شربت هیچ ضرری برای بچهها ندارد.
شربت شلغم
روش تهیهٔ شربت شلغم به این ترتیب است که : ابتدا وسط یک شلغم را خالی میکنند و در آن کمی شکر میریزند. پس از مدتی آب در آن جمع میشود. آب را با قاشق برداشته و مصرف میکنند.
هشدار : کسانی که از نظر هضم غذا یا معده دچار اشکال هستند و یا رودههای ظریفی دارند، باید از مصرف شلغم خودداری کنند.
نشانههای شلغم خوب
شلغم خوب سه علامت دارد :
۱- شلغم باید پر باشد. بنابراین اگر وسط آن شل باشد و با فشار انگشت فرو برود، پلاسیده و ماندهاست و چنانچه پخته ومصرف شود، تولید نفخ میکند.
۲- پوست خارجی شلغم باید براق و شفاف باشد.
۳- شلغم باید سنگین باشد و وقتی وسط آن را بریدید، درونش روشن و شفاف باشد.
بر اساس تحقیقات و بررسیهای دانشمندان، هر صد گرم شلغم دارای ۳۵ کیلو کالری انرژی، ۱ گرم پروتئین، ۷ گرم قند، ۲/۰ گرم چربی، ۱/۱ گرم فیبر، ۴۵ میلی گرم گوگرد، ۲۸۰ میلی گرم پتاسیم، ۶۰ میلی گرم کلسیم، ۳۶ میلی گرم ویتامینC است، همچنین صد گرم برگ شلغم دارای ۳۶ کیلو کالری انرژی، ۳ گرم پروتئین، ۴/۰ گرم چربی، ۵/۵ گرم قند، ۲/۱ گرم فیبر، ۵۵ میلی گرم گوگرد، ۳۷۵ میلی گرم پتاسیم، ۲۶۰ میلی گرم کلسیم، ۶۰ میلی گرم فسفر، ۹ میلی گرم سدیم، ۴/۲ میلی گرم آهن و ۴۰ میلی گرم ویتامینC است.
فواید دارویی:علاوه بر ضد سرطان بودن این گیاه در درمان تنگی نفس نیز کاربرد دارد. شلغم درد مفاصل و دردهای معضلی ناشی از نقرس را تسکین میدهد. حمیدرضا آقاجانی، کارشناس سرتغذیه در گفت وگو با خبرنگار سرویس علمی پژوهشی ایسکانیوز، در خصوص شلغم و خواص درمانی آن گفت: شلغم یا شلم ریشه متورم گیاهی از تیره شب بو است، شلغم دارای آب، پروتئین، کلسیم، فسفر، آهن، تیوسیانات، ید، گوگرد و ویتامینهای A و B و C است. وی درخصوص اختلالات دستگاه گوارش و شلغم ادامه داد: شلغم اشتها آور، ملین مزاج است و ترشی شلغم تقویت کننده دستگاه گوارش و هضم کننده غذا است، شلغم پخته و نرمکننده سینه و درمان کننده تنگی نفس، سرخه، سیاه سرفه، برونشیت و دیگر اختلالات تنفسی است. وی خاطر نشان کرد: شلغم کلیهها را تقویت میکند و دفع کننده سنگ مثانه و درمان کننده ناراحتیهای مجاری ادرار است. همچنین شلغم درد مفاصل و دردهای مفصلی ناشی از نقرس را تسکین میدهد. خلاصه آن که شلغم گیاهی مفید و دارویی موثر در درمان اختلالات تنفسی، کلیوی، پوستی، گوارشی وناراحتیهای مفاصل است. شغلم از گسترش بیماری جذام جلوگیری نمود و این بیماری را درمان میکند، این درحالی است که شلغم در درمان کم خونی، عفونتهای دهان و گلو بسیار موثر است، آب شلغم درمان کننده مرض قند بوده و سرشار از انسولین است.